INSPIRATIE / INSPIRATION


PARELS

Hoe onderscheid ik een plastik parel van een glasparel of barokparel/cq. zoetwaterparel?

Een plastik parel is licht in gewicht en heeft niet de mooie glans en weerspiegeling van licht, zoals een glasparel of zoetwaterparel dit wel heeft. 

Een echte parel is ruw, zwaar in gewicht en als u de tandenproef doet kunt u voelen dat de parel ruw is en de warmte van uw lichaam aan heeft genomen. 

Een zoetwaterparel of Barokparel is zelden rond. De mossel of oester krijgt een onregel-matigheid ingespoten (bijv. een zandkorrel) en gaat als reactie hierop parelmoer aanmaken. Echte parels zijn kostbaar en bijna niet meer te vinden. Voor een echt parelsnoer betaalt u al gauw tussen de € 75,- en € 100.000,-.

Hoe houd ik mijn parelsnoer mooi? 

Doe het sieraad pas om als u de deur uit gaat. Pas op met haarlak, parfum e.d. Een keer per jaar kan een sopje met wat babyshampoo.

Vaak is de draad waarmee de ketting geregen is de zwakke schakel. Parel-hangers hebben een pin die met lijm aan de parel bevestigd is. Mocht uw sieraad vaak met warm water in aanraking komen dan kan de lijm loslaten. Pas hier dus voor op.

Kan ik zelf een parelsnoer rijgen?

Mijn persoonlijke ervaring is dat het erg moeilijk is om na elke kraal een knoopje op gelijk-matige afstand van elkaar te leggen, zoals de  juwelier dat doet. Wilt u zelf een parelsnoer rijgen laat deze knoopjes dan weg of rijg een kleine metalen kraal (zilver of goud-kleur, afhankelijk van de kleur parels die u gebruikt) om de paar parels. Er is speciaal dun zijden pareldraad te koop en ook parelnaalden waarmee u gemakkelijk door het kleine gat van de parel heen komt. 

KATSUKI-KRALEN

De nieuwe rage uit Japan. Katsuki kralen van polymeer. Dunne schijfjes in vele kleuren, ook verkrijgbaar in multicolor. Zie onder Kunststof kralen. 

 


4. Sieradentrends voor voorjaar/zomer 2023

1. Opvallende oorbellen

2. Grote sieraden

3. Hart-vormige sieraden

4. Grove schakels

5. Armringen voor hoog om de arm.

Rondellen met metalen kern in de modekleur grijs. Een neutrale kleur die past bij menig kledingstuk. 

Prijs vanaf € 2,75 per stuk. Voor aan een metalen Pandora-style armband of leren veter. 


Prachtige Delfts blauwe kralen voor bijv. een armband.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

5. Wat kunt u nog meer doen met kralen?

Wat dacht u van een stoffen vliegendoek met kralen langs de rand over een waterkan of wijnkan. Zie de foto. Knip van gaas of dun kaasdoek een cirkel. Zigzag deze af met de naaimachine. Naai langs de kant een lint en rijg kralen langs de onderrand. Ditzelfde kan ook voor een pot met zelfgemaakte jam. Een exclusief en uniek kado waar u ongetwijfeld succes mee oogst. Probeer het maar eens.

Ook voor fraaie kerstdecoraties of om een mooi gedekte tafel met gasten te verfraaien. Met dank aan Sue voor het idee.